van Wassenhove Guido, Wuustwezel en Loenhout in de Tweede Wereldoorlog,
voor: Nationale Strijders Bond afdeling Wuustwezel,
Wuustwezel, Drukkerij Flitsgrafiek, 198
5

Jan Herrijgers

Omtrent Jan Herrijgers zijn er wel twee verklaringen van medegevangenen, welke we samengevat weergeven:

Jan Herrijgers moest, samen met de andere gevangenen, iedere dag tussen gewapende SS soldaten, zware arbeid als tunnelboorder in Harzungen verrichten.

Jan werd meerdere malen door de SS'ers hevig geslagen en mishandeld omdat hij te weinig werkte en zijn gevoelens van opperste verachting niet kon verbergen.

Op een namiddag in december 1944 werd hij ontdaan van zijn klederen of beter gezegd lompen, en kreeg hij van de SS'ers 25 zware opeenvolgende slagen met een knuppel. Na deze zware kastijding verging het hem heel slecht.

Weken nadien waren de sporen nog zichtbaar en kloeg hij van inwendige pijnen.

Hij kon zich nog slechts met moeite op de been houden en zijn ganse lichaam was gezwollen van het water. Door deze totale verzwakking kon hij niet meer werken.

Op 26 februari 1945 werd hij met 285 andere werkonbekwame medegevangenen naar een onbekende bestemming gevoerd. Volgens geruchten die in het kamp de ronde deden, zouden deze zieken en werkonbekwame mensen naar Nordhausen gevoerd zijn. Dit kamp werd op 7 april 1945 gebombardeerd en het grootste gedeelte van de gevangenen is daar omgekomen.

Deze verklaring illustreert duidelijk wat onze mannen daar hebben moeten doorstaan, maar ondanks alles hun "gevoelens van opperste verachting" niet verborgen.